Boyacı Katırtırnağı (Genista tinctoria L.)
Kökeni ve Yayılışı Şekli: Ülkemizde; genelolarak Trakya ve Karadeniz’de nadiren de Doğu Anadolu Bölgesinde yetişir. İstranca dağları, Demirköy’den İğne Ada’ya kadar, Kırklareli, İstanbul (Büyükdere’den Belgrat Ormanıarına kadar, Kartal ve Aydos Dağı), Adapazarı (Karasu’dan Söğütlü’ye kadar), Zonguldak Karabük’ten Keltepe’ye kadar, Sinop (Aydıncık yakınlarında), Amasya, Tokat (Erbaa yakınlarında), Trabzon, çorum yakınlarında, Bursa (Tahta Köprü Ormanı), Muş (Varto-Hınıs arası) Bingöl Dağı’nın doğu bölümünde doğal olarak yetişir.
Bitkinin Özellikleri: Boyu 30-200 cm dikensiz ve çalı görünümlüdür.Yaprak uzunluğu 10-35 cm, kelebek biçimindeki taç yaprakları, tüysüz ve altın sarısı renklidir. Meyve dar-uzun biçimli ve içerisinde çok sayıda tohum vardır.
İçerikleri: Bileşiminde %0.1 oranında alkaloit (cytisin, spartein, anagyrin) ve flavon glikozitleri (Genistin) bulunur.
Kullanım Önerileri: Bu türün kurutulmuş çiçek dallarından faydalanılır.Çiçekler veya çiçekli dallar halk hekimliğinde idrar artırıcı, terletici ve müshil olarak kullanılır. İnfüsyon halinde (%1-2) günde 3-4 bardak içilir. Günlük alınan miktar fazla olduğu takdirde kusmuk ve ishale sebep olur. Tohumları zehirli ve çiçekleri acı bir madde ihtiva eder. Çiçekleri ayrıca yün ve keten lifinin sarıya veya yeşile boyanmasında kullanılır.
Etiketler: Şifalı Bitkilerİlgili Kelimeler: Boyacı Katırtırnağı Faydaları Nelerdir? Boyacı Katırtırnağı Yararları Nelerdir?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.