22 Şubat 2012 Çarşamba

Altın almanın tam zamanı


Milyarlık hedge fon yöneticisi John Paulson ‘altında uygun pozisyon almak için tam zamanı’ dedi.

Enflasyon riskinden korunmak için son dönemde yatırımcıların altın traderlerının alım yaptığının kaydeden milyarlık hedge fon yöneticisi John Paulson yatırımcının emtiaya yönelmesini tavsiye etti.

Altın talebindeki artışın itici gücünü yatırım amaçlı alımların oluşturduğu belirtildi. Dünya Altın Konseyi, 2012’de altına olan güçlü yatırımcı talebinin sürmesini bekliyor. Düşük hatta negatif reel faizler ve enflasyon baskısının altın talebini destekleyeceği düşünülüyor. Altın fiyatlarını yükselten en büyük etkenlerden biri olan, Merkez Bankaları’nın yaptığı alımlar 2011 seviyelerinde rekor seviyelere ulaştı.

Hedge fonlar ve paranın patronları altın fiyatları üzerindeki bahisleri Ocak ortasında beri yüzde 57 arttırırken uzun süreli pozisyonlarını yüzde 8.6 arttırdılar.

Paulson enflasyonun daha belirginleştiği dönemde alıntın da hareketleneceğini, altın için pozisyon almak için uygun zaman olduğunu kaydetti. Geçtiğimiz yıl yüzde 10 yükselen altın 11 yıl arka arkaya kazandırdı.

Yatırımcıların çoğunluğu, altının önümüzdeki hafta değerlenmesini bekliyor. ABD’nin SPK’sı SEC’in rakamlarına göre Paulson & Co., külçe altın ETP’si olan SPDR Gold Trust’ın en büyük yatırımcılarından biri olduğunu açıkladı.

Rakamlar, yatırımcıların elindeki 2,387.4 metrik ton ETP’nin, Aralık’taki rekor seviyesinden yalnızca yüzde 0.3 uzağında seyrettiğini gösteriyor.

İngiltere ve Japonya merkez bankalarının varlık alım programlarını genişletmesi ve Fed’in de daha fazla tahvil alımı yapabileceğini açıklamasıyla ABD’deki vadeli altın kontratları spekülatörleri, Eylül’den bu yana en büyük yükselişi bekliyor.

Geçtiğimiz yıl 439.7 ton altın ETP’si satın alan merkez bankaları altın rezervlerini daha da artırırken, Londra’daki Dünya Altın Konseyi bu yılki rakamların da 2011'deki gibi olabileceğini söylüyor.

Avrupa’da derinleşen kriz ile birlikte 2008 Aralık’ta yüzde 3.4 gerileyen altın iyimser havanın yayıldığı Mayıs’ta ise 10 trilyon dolar ile zirveye çıktı.

2012’ye güçlü başlayan piyasalar hala korkuyu üzerlerinden atamamışken euro bölgesi karmaşası tüm varlıkları riskli kategorisine soktu.

2007 yılında ABD’nin mortgage piyasasına karşı yatırım yapan Paulson bu dönemde milyarder oldu.

Kaynak: THE LİRA




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.