22 Şubat 2012 Çarşamba

Boncuk Otu

Boncuk Otu (Lycopus europaeus L.)

Diğer İsimleri: Sahil kurt ayağı, adi kurt ayağı.

Kökeni ve Yayılışı Şekli: Tıpta yalnızca bu türünden faydalanılır. Ovalıklarda, ormanlıklarda, rutubetli yerlerde, bağlarda ve çay-dere kenarlarında yetişir.

Bitkinin Özellikleri: 30-90 cm uzunluğunda, çok yıllık otsu bir bitkidir. Gövdesi budaklı ve dört köşelidir. Uzunca-lanset şekilli, yaprakları gövdenin üzerinde karşılıklı bulunur. Yaprak koltuğunda deste deste yerleşmiş vaziyette küçük çiçekler ve üzerinde çoklu kırmızı noktaları olan beyaz çiçek tacı vardır. Meyve, 4 fındıkçıktan ibarettir. Haziran-Ağustos aylarında çiçek açar, meyveler Ağustos-Ekim aylarında olgunlaşır.


İçerikleri: %1.5-2.4 flavonoidler, %0.12 kumarinler, %0.2 uçucu yağ, %2.88 katran, %5.4-6.7 muhtelif asitler, %10 mg karatin, %60-70 mg askorbin asidi-C vitamini vb. maddeler bulunur.

Kullanım Önerileri: İlaç yapımında toprak üstü aksamından istifade edilir. Çiçekli devrede iken toplanır ve gölge bir yerde kurutulur,Halk tababetinde; toprak üstü kısımlarından, meyvelerinden ve köklerinden demlenen infüsyon çayı, soğuk algınlığından ileri gelen solunum yolları iltihabırıın kurutulmasında, verem hastalığında göğüs yumuşatıcı ve iltihap kurutucu öksürük ilacı olarak faydalanılır. Çayından, yemek aralarında birer bardak içilir.


Etiketler: Şifalı Bitkiler

İlgili Kelimeler: Boncuk Otu Nedir? Boncuk Otu Nelere İyi Gelir? Boncuk Otu Faydaları Nelerdir?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.